Projekty

Dom Pasywny

Dom pasywny - obrazek wyróżniający

Dom Pasywny

Przedmiotem projektu jest dom pasywny, który w swym założeniu ma spełniać w jak najlepszym stopniu funkcje mieszkalne, jednocześnie generując możliwie najmniejsze starty energetyczne.

Program użytkowy

Dom zaprojektowano na stoku o nachyleniu 33 stopni. Jest on w całości „schowany” w zagłębieniu stoku wykopanym pod budowę. Za wyjątkiem południowej, wszystkie elewacje są pokryte ziemią.

Dojazd do domu znajduje się od strony południowej. Bezpośredni wjazd do garażu umożliwia zaparkowanie w nim dwóch samochodów. W sąsiedztwie części parkingowej zostały wydzielone dwa pomieszczenia magazynowe.

Wyjście z garażu prowadzi do przedsionka. Z zewnątrz jest on także dostępny poprzez szklane drzwi oddzielające część mieszkalną od znajdującej się w zadaszonej, lecz formalnie zewnętrznej części budynku. Przedsionek stanowi granicę między strefą zimną a ciepłą.

Część mieszkalna została zaprojektowana na dwóch poziomach. Ze względów powiązaniu wymiarów dolnej i górnej kondygnacji, która umożliwia stworzenie spójnej i zwartej bryły budynku hall mieści się na kondygnacji „prywatnej”. Stanowi on strefę wejściową będącą jednocześnie garderobą dla gości, którzy umieszczonymi przy ścianie schodami mogą udać się na drugą kondygnację do tzw. „strefy publicznej”. Zrobiona z nieprzezroczystego szkła ścian hallu prowadzi do pomieszczeń mieszkalnych. Od strony południowej znajdują się dwie małe sypialnie, ze wspólną łazienką w korytarzu i duża sypialnia z wydzieloną garderobą i łazienką. Wszystkie pokoje mają dostęp do usytuowanego od południa zielonego tarasu.

Dolna kondygnacja stanowi w większości otwartą przestrzeń, w której strefowo wydzielić można kuchnię, jadalnię, salon i biblioteczkę. Kuchnia stanowi centralną część założenia. Od jadalni oddziela ją dwuczęściowy blat kuchenny. Z jednej strony roboczy, z drugiej podwyższony, służący jako fragment barowy. Przestrzeń jadalni usytuowana podobnie jak salon od strony południowej, zapewniającej optymalny dostęp światła dziennego. Z tyłu, biblioteka, chroniona przed nadmiernym promieniowaniem. Kondygnacja dolna posiada także wydzieloną, schowaną za ścianą część pomocniczą, w której znajduje się toaleta i pomieszczenie techniczne, oddalone możliwie najdalej od strefy dziennej, dodatkowe przedzielone kuchnią.

Pasywność

Dom w całości zagłębiony w stoku. Takie ustawienie zapewnia zachowanie odpowiednich parametrów cieplnych budynku dzięki glebie, która już na głębokości kilku metrów zachowuje stałe wartości temperaturowe. Gleba stanowi więc naturalną strefę buforową dla tzw. zimnej części budynku, na którą składają się garaż, pomieszczenia magazynowe i techniczne, łazienki. Garderoby.

Południowa strona budynku nastawiona na maksymalne nasłonecznienie i uzyskanie największych możliwych zysków ciepła. Jednocześnie chroniona przed nadmiernym przegrzaniem za pomocą odpowiedniego doboru i ustawienia szyb, które zapewniają odpowiednie zacienienie, nie wpuszczając nadmiaru energii słonecznej.

Forma budynku

Bryła została podporządkowana dwóm kluczowym czynnikom. Technicznemu, związanego z ograniczeniami jakie stawiają budynku pasywne i terenowemu, generowanego przez strome nachylenia stoku. Zastosowano zwartą i oszczędną energetycznie formę prostopadłościanu, względnie zbliżonego do sześcianu. Następnie poprzez odsunięcie górnej części wzdłuż, względem dolnego uzyskano pożądaną formę.

Dachy i tarasy budynku zostały powiązane z otoczeniem. W celu możliwie największego „stopienia” budynku z otoczeniem wykonano zielone tarasy, zaś do wykończenie zewnętrznego ścian wykorzystano technologię „zielonej fasady”.

Część garażowa ze względu na swój surowy charakter została wykończona betonem, bez dalszej obróbki.

Większość pozostałych odsłoniętych elementów takich jak okapy, wykończenia attyk itp. wykonano ze stali nierdzewnej.

Zewnętrzne, fasadowe pokrycie budynku stanowi stelaż stalowy pod zamocowane punktowe szklenie. Pod względem formy ma on za zadanie „zgubić” budynek w terenie. Płasko położone tafle barwy niebieskiej mają za zadanie przypominać niebo. Zielone, postawione na sztorc tafle mają symbolizować trawę, która wcześniej pokrywała stok. Jednocześnie fasada odgrywa ważną rolę jako element pasywny. Odpowiednie usytuowanie paneli szkła umożliwia ochronę przed przegrzaniem budynku w okresie letnim i daje możliwość dotarcia światła do wnętrza zimą.

Charakterystyczne parametry techniczne

– powierzchnia użytkowa 283,59 m2

– całkowita długość budynku 22,55 m

– całkowita szerokość budynku 15,37 m2

– wysokość (bez elementów fasady) 8,8 m